Questions? Feedback? powered by Olark live chat software Kroon- en brugwerk - Tandartspraktijk Nieuw Eyckholt Heerlen
Wat is het?

Een kroon is het zichtbare deel van uw tand of kies. Soms is een kroon dermate beschadigd of misvormd (bijvoorbeeld na een ongeval, een tandziekte, of door ontstekingen in het wortelkanaal), dat  de kroon door een kunstkroon  moet worden vervangen. Een kunstkroon wordt vaak gewoon “kroon” genoemd.

Waarom een kroon of brug?

Indien één of meerdere tanden of kiezen in uw gebit ontbreken, kunnen wij een brug maken. Dit is een overspanning tussen twee tanden of kiezen, waarbij wij een kunsttand tussen uw eigen tanden plaatsen. Dit zorgt voor een beter kauwvermogen, het voorkomt dat andere tanden scheef- of uitgroeien en het verbetert het uiterlijk van uw gebit.

Hoe werkt het?

Een kroon is een porseleinen of metaal/porseleinen kapje dat over een tand of kies geplaatst wordt ter versterking of verfraaiing van uw gebit. U kunt kiezen voor porseleinen kronen met een metalen onderlaag of voor een kroon met een volledig keramische onderlaag. De keramische onderlaag voorkomt donkere randjes bij het tandvlees.

Over de behandeling
Kroon--en-brugwerk - Tandartspraktijk Heerlen

De behandeling van een kroon of brug verloopt in een aantal stappen:

 

  • We starten met de indicatiestelling en controle van uw tand of kies met behulp van een röntgenfoto, waarmee wij een ontsteking uitsluiten.
  • Vervolgens slijpen wij de betreffende tand of kies af, om voldoende ruimte te creëren voor de kroon of brug.
  • Daarna maken we een scan (of precisieafdruk), als basis voor het vervaardigen van de kroon.
  • Tijdens de behandeling maken en plaatsen we een noodkroon, om gevoeligheid en het verschuiven van uw tand of kies te voorkomen.
  • Samen met uw tandarts bepaalt u de gewenste kleur van de kroon, voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Dit doen we vooral bij zichtbare tanden.
  • Na 5 tot 10 werkdagen komt u terug naar de praktijk om de kroon of de brug te passen, waarna we de kroon in uw gebit plaatsen.

 

Kronen en bruggen kunnen jarenlang meegaan bij een goede mondhygiëne en regelmatige controle van de kroonranden.

MAAK EEN AFSPRAAK