Questions? Feedback? powered by Olark live chat software Gestelde vragen - Tandartspraktijk Nieuw Eyckholt Heerlen

Vraag & antwoord

Tandartspraktijk Nieuw Eyckholt helpt natuurlijk niet alleen met uw (half)jaarlijkse consult en de diverse behandelingen, maar u kunt bij ons voor meer zaken terecht. Bijvoorbeeld wanneer u een vraag heeft over een specifiek onderwerp. Hier vindt u de onderwerpen waar wij de meeste vragen over krijgen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Ook wanneer uw specifieke vraag er niet tussen staat, helpen wij u graag. Neem in dat geval contact op met onze praktijk!

 

  1. Hoe kom ik aan loszittende tanden?

Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die dan ontstaat vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak wordt de ontsteking nog dieper. De vezels van het tandvlees gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Deze voortschrijdende ontsteking heet ‘parodontitis’.

 

De symptomen van tandvleesontsteking

Bij parodontitis is het tandvlees rood en gezwollen en gaat het makkelijk bloeden tijdens het poetsen en bij het eten. Tandvlees kan op den duur ook terug gaan trekken. Een vieze smaak of adem kan duiden op een tandvleesontsteking. Pijnklachten komen zelden voor bij parodontitis. U kunt heel goed last hebben van een tandvleesontsteking zonder dat u dit door heeft.

Wanneer parodontitis in een vergevorderd stadium is, ontstaan er klachten. Denk hierbij aan loszittende tanden of kiezen of het ontstaan van ruimtes tussen tanden. Ook kan uw tandvlees ver teruggetrokken zijn, waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uw tanden kunnen dan erg gevoelig zijn bij het poetsen of bij het nuttigen van koude of warme dranken. Wanneer de parodontitis vergevorderd is, dan kan dit er voor zorgen dat er zoveel kaakbot verloren gaat dat tanden en kiezen hun houvast verliezen en los gaan staan of uitvallen.

 

De behandeling bij loszittende tanden

Een ontsteking van het tandvlees wordt opgespoord met een zogenaamde pocketsonde. De pocketsonde wordt hierbij in de pocket (dit is de smalle ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen) geschoven. Begint het tandvlees te bloeden, dan kan dit wijzen op een tandvleesontsteking. Vervolgens wordt met behulp van röntgenfoto’s vastgesteld of, en hoeveel, kaakbot er verloren is gegaan door parodontitis. De tandarts zal hierna met u overleggen over de verdere behandeling.

  1. Mijn tand is afgebroken

Is uw tand afgebroken? Bel dan zo snel mogelijk naar onze praktijk om een afspraak te maken.

 

Wanneer er een stukje van een tand of kies is afgebroken, is het raadzaam om contact op te nemen. Een afgebroken stukje kan zorgen voor scherpe punten aan het gedeelte wat nog in de mond zit. Dit kan uw tong of tandvlees lelijk beschadigen. Het gedeelte van de tand wat nog in de mond zit kan gevoelig worden. Ook kan het gebied rondom de afgebroken tand ontstoken raken.
De tandarts zal u helpen en samen met u kijken naar de beste oplossing voor dit probleem.

 

Mijn tand is afgebroken: wat nu?

Wanneer uw tand afbreekt is dit even schrikken. Het is belangrijk dat u probeert het afgebroken stukje te vinden en te bewaren. Mogelijk kan de tandarts het dan terugplaatsen. Wanneer u het stukje vindt dan kunt u het bewaren in melk. Ook is het mogelijk om het stukje te bewaren in de mond (tussen de kiezen en wang). Wanneer het stukje niet te vinden is hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken: samen met de tandarts gaat u dan kijken naar een andere oplossing.

 

Mogelijke oorzaken van een afgebroken tand

Er zijn verschillende oorzaken voor een afgebroken tand of kies. Zo kan uw tand afgebroken zijn doordat u op iets hards heeft gebeten tijdens het eten. Of uw tand is afgebroken tijdens een ongeval. Het kan ook zijn dat uw gebit in slechte staat is, waardoor er een stukje afbreekt.

 

Behandeling bij een afgebroken tand

Wanneer een tand is afgebroken, zal uw tandarts moeten beoordelen wat de beste behandeling is. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts adviseren om te wachten tot de tand gewisseld wordt en er een vaste tand voor in de plaats komt. Ook kan de tandarts ervoor kiezen om het gedeelte wat afgebroken is te verlijmen. Hiervoor moet het afgebroken stukje wel aanwezig zijn. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden waaronder een kroon, een brug, een facing, frame, plaatje of een reparatie met kunststof.

  1. Gaatje in tand of kies?

Heeft u een gaatje in uw tand of kies? Dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk te laten behandelen. Op deze manier worden grotere problemen voorkomen.

 

Hoe ontstaat zo’n gaatje?

Doordat wij de hele dag door eten en drinken, komen er allerlei stoffen in ons speeksel. Speeksel zit vol met bacteriën. Hierdoor onstaat er  in combinatie met voedsel tandplak. Bacteriën zorgen ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur ‘bijt’ zich een weg door het glazuur heen. Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast.  Vandaar ons advies om een gaatje zo snel mogelijk te laten vullen.

 

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Afhankelijk van de tand die gevuld wordt, kunt u een klemmetje om uw tand met daar omheen een rubber doekje krijgen. Dit zorgt ervoor dat het speeksel (met bacteriën) uit de tand blijft tijdens het boren. Vervolgens gebruikt de tandarts een boor om een gedeelte van het glazuur weg te boren. Hierdoor komt hij beter bij het aangetaste tandbeen dat verwijderd moet worden. De volgende stap is dat de tandarts kan beginnen met vullen. Vaak wordt een vulling nog uitgehard met een lamp. Dit is afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. De laatste stap is dan de tand weer de juiste vorm te geven en te polijsten.

 

Doet het pijn om een gaatje te vullen?

Het boren kan, afhankelijk van de diepte van het gaatje, pijn doen. De tandarts zal u altijd vragen of u een verdoving wenst. Het is ook mogelijk om tijdens de behandeling, wanneer u veel last heeft van het boren, nog te vragen naar een verdoving. Door de verdoving zult u niks voelen tijdens het boren. Een gaatje vullen hoeft geen pijn te doen.

  1. Een wortelkanaalbehandeling, wat is dat precies?

 

Een wortelkanaalbehandeling kan om verschillende redenen uitgevoerd worden. Een veel voorkomende situatie is die met hevige kiespijn. Het levende deel (pulpa) van de tand/kies is dan dermate ontstoken (dit noemen we pulpitis) dat de tandarts de zenuw moet verwijderen om de patiënt van de pijn af te helpen. Dit kan namelijk niet uit zichzelf genezen. Uiteraard is het mogelijk een verdoving te krijgen, zodat u deze behandeling zonder pijn kunt doorstaan.

De tand of kies wordt opengemaakt en het ontstoken weefsel wordt verwijderd en het kanaal wordt helemaal schoongemaakt. Uiteraard komt er tot slot een vulling in het kanaal op uw tand of kies, zodat deze weer helemaal gerepareerd is. De tand of kies kan op deze manier weer een lange periode mee.

 

Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig?

Op het moment dat het weefsel in het wortelkanaal ontstoken is of ontstoken is geweest, dan zal er een behandeling moeten plaatsvinden. Uw tanden en kiezen bestaan uit een zichtbaar gedeelte, dit noemen we ‘de kroon’. Onder dat gedeelte zitten de wortels, waarin ook het wortelkanaal te vinden is. In dit kanaal lopen zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze kunnen ontstoken raken.

Bacteriën zijn hier vaak verantwoordelijk voor. Ook een lekkende vulling kan de oorzaak zijn. Een ontstoken wortel van de kies of tand kan veel pijn geven, maar ook een tijd onopgemerkt blijven. Om problemen te voorkomen, is het dus belangrijk dat u regelmatig een controleafspraak bij de tandarts maakt . De tandarts kan u dan advies geven of u een wortelkanaalbehandeling nodig hebt of niet.

 

Stift

In sommige gevallen heeft de kroon van een tand niet genoeg houvast meer om er een vulling op te kunnen maken. Na een wortelkanaalbehandeling kan dan een stift geplaatst worden. Deze dient dan als houvast voor de vulling. Een wortelkanaalbehandeling is ook noodzakelijk als de pulpa is afgestorven. Een andere reden kan zijn als er een wortelpuntontsteking aanwezig is.

 

Behandeltijd

De gemiddelde behandeltijd van een wortelkanaalbehandeling kan uiteen lopen van ongeveer een half uur tot twee uur. Dit is mede afhankelijk van het aantal kanalen die er aanwezig zijn.

De behandeling bestaat meestal uit twee afspraken. Tijdens de eerste zitting wordt de behandeling gestart. Dit betekent dan ook dat u meestal snel van de pijn verlost zult zijn. Tijdens de tweede zitting wordt de behandeling dan afgemaakt en een definitieve vulling geplaatst.

  1. Een tand laten trekken?

Soms is de enige oplossing de tand of kies te verwijderen. We proberen u hier iets meer informatie te geven.

 

Waarom moet een tand of kies getrokken worden?

Wanneer een tand of kies zodanig is aangetast door tandbederf of een ontsteking, is het soms niet meer mogelijk om de tand te behouden. In dit geval zal het element verwijderd moeten worden.

Ook kan het zijn dat wanneer verstandskiezen niet goed doorbreken of er te weinig ruimte in de kaak aanwezig is, er soms voor gekozen wordt om ze preventief te trekken. Dit zou ook kunnen gebeuren met ander tanden of kiezen, zodat er meer ruimte ontstaat voor de andere elementen. Dit komt vaker voor in combinatie met orthodontische zorg ( de welbekende beugel)

 

Hoe kunt u zich voorbereiden op het trekken?

Heeft u een afspraak voor het trekken van een tand of kies? Zorg dat u van tevoren goed eet. Wanneer u geneesmiddelen slikt, dan kunt u deze gewoon innemen.

Slikt u bloedverdunners? Meld dit dan wel even bij uw tandarts. In dat geval kan het zijn dat u, in overleg met uw arts, tijdelijk stopt met deze medicijnen.

 

Hoe gaat een tand trekken in zijn werk?

Na binnenkomst krijgt u eerst een verdoving. Zodra deze werkt, maakt de tandarts het tandvlees rond de tand of kies die getrokken moet worden een beetje los. Daardoor komt er alvast wat beweging in het element. Vervolgens wordt de tand of kies met een tang getrokken.

Er kunnen zich situaties voordoen waarbij wij u verwijzen naar een kaakchirurg. Dit komt wel eens voor bij een extractie van een verstandskies. Een kaakchirurg beschikt over nog meer instrumenten om goed bij de betreffende kies te kunnen komen.

Afhankelijk van de grootte van de wond en de mate van de te verwachte nabloeding wordt er al dan niet gehecht. Wanneer er wel gehecht wordt, dan gebeurt dit met een speciale hechtdraad. Deze lost vanzelf op na ongeveer 2 weken.

 

Wat kunt u verwachten na het trekken?

Als de verdoving die u hebt gekregen uitgewerkt raakt, kunt u pijn verwachten. Dit is een normale reactie van uw lichaam. U kunt de pijn onderdrukken met een pijnstiller als paracetamol. Deze kunt u het beste nemen ongeveer 1 uur na de ingreep. Aspirine kunt u beter vermijden; deze pijnstiller gaat bloedstolling tegen waardoor uw wond langer open blijft.

Een lichte nabloeding kan gewoonlijk tot stilstand worden gebracht, door gedurende 30 minuten stevig dicht te bijten op een rol verbandgaas die gedrenkt is in aangezout water. Als daardoor de bloeding niet stopt, moet u contact met ons op te nemen. Indien onze praktijk gesloten is, kunt u altijd bellen met de tandarts die op dat moment de avond en weekenddienst waarneemt.(Het betreffende telefoonnummer is te horen op ons antwoordapparaat) Na 2 dagen mag u na de maaltijd de mond grondig spoelen met aangezout water ( één theelepeltje zout op een half kopje lauw water). Het is ook mogelijk dat u lichte koorts krijgt. Indien u plotseling hoge koorts krijgt, of als de koorts aanhoudt, dient u contact met ons op te nemen. Ook kan het voorkomen dat u gedurende een aantal dagen uw mond beperkt kan openen. Tevens moet u rekening houden met enige zwelling. Verkleuring van slijmvliezen, wangen en lippen kan optreden. Indien er een overmatige bloeding, pijn, huiduitslag of andere reden tot ongerustheid optreedt, waarschuw ons dan alstublieft.

 

Wanneer is de wond genezen?

Het duurt ongeveer tien dagen tot de wond dicht is. De wond zal het snelst genezen wanneer het bloed in de wond goed kan stollen. Ons advies is om de eerste dag niet krachtig de mond te spoelen. U kunt na een of twee uur weer voorzichtig gaan eten of drinken. Probeer de wond te ontzien. Roken en alcohol vertragen de wondgenezing. Ook de eerdergenoemde medicijnen met aspirines bevorderen de genezing niet. Hier kunt u dus beter van afzien.